Telep Program Uszkán

2018. 05. 25.

Nemrégiben kezdetét vette a Telep Program Uszkán című projekt, amely 128 millió forint vissza nem térítendő 100%-ban Európai Uniós pályázati forrásból valósul meg. A projekt célcsoportja a 16-54 éves korosztály.

Az EFOP-1.6.2-16-2017-00019 számú projekt célja Uszka község mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű lakosai társadalmi felzárkózásának és integrációjának segítése, felhalmozódott szociális, közösségi, oktatási, egészségügyi, képzési és foglalkoztatási hátrányaik csökkentése.

A konzorciumvezető: Uszka Község Önkormányzata, konzorciumi partner: Bereg Többcélú Egyesület.

A 38 hónapon át tartó program komplex célja a település szegregátumában élő, jelentős részt roma lakosság oktatáshoz, foglalkoztatáshoz és egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésének fejlesztése révén a generációkon át újratermelődő hátrányok leküzdése, a többségi társadalom befogadóbbá tétele, a nyílt vagy lappangó előítéletek csökkentése. A projekt sikeres lebonyolítása érdekében irodai és számítástechnikai eszközök kerülnek beszerzésre.

• Dohányzás leszokást, alkohol és drog problémák megoldását segítő programok.

• Drogprevenciós és további felvilágosító és megelőzési programok.

• Egészségügyi szűrések, a célcsoporttagok számára.

• Iskoláskorú gyermekek iskolai előmenetelének iskolán kívüli támogatása (tanórán kívüli foglalkozások Célja: alsó tagozatos kisdiákok alapképesség fejlesztése, a felső tagozatosok tantárgyi megsegítése, főleg matematika, magyar nyelv és szövegértés tantárgyakban).

• Iskolai lemorzsolódás megelőzése, iskolai felzárkózást támogató szolgáltatások

• Koragyerekkori fejlesztések elérését támogató programok

• Gyermek étkeztetési szokások formálása klub formájában.

• 5 napos nyári napközis tábor szervezése gyermek részére.

• A projekt során három nagyobb volumenű rendezvény kerül megvalósításra: – Sport és Egészségnap, – Önkéntes nap valamint Civil Nap.

A projekt során bevonásra kerülő 64 főből összesen 64 fő számára biztosítanak különböző képzésekbe való részvétel lehetőségét, illetve a képzések időtartama alatt megélhetési támogatást. A tervek szerint az alábbi képzések kerülnek megszervezésre:

• kerti munkás OKJ-s képzés

• intézményi takarító OKJ-s képzés

• mezőgazdasági munkás OKJ-s képzés

A projekt befejezésének dátuma:  2021 .09. 28.

információs tábla

Mezőgazdasági munkás OKJ képzés

II. Közösségi rendezvény

2019. 09. 26.
A projekt keretében megrendezésre került a II. Közösségi rendezvény, mely nagy sikernek örvendett a helyiek körében.

Közösségfejlesztő nap

2019. 06. 27.
Közösségfejlesztő nap

Kerti munkás képzés -vizsga

2019. 06. 24.
2019. 06. 24-én befejeződött a Telep Program Uszkán című projekt keretében szervezett kerti munkás OKJ szakmai képzés, melynek eredményeképpen 27 fő sikeres vizsgát tett. Minden kedves tanulónak gratulálunk az elért eredményhez!

Közösségfejlesztő nap

2019. 06. 17.
Közösségfejlesztő nap

Kerti munkás képzés indítása

2019.04.01.
A Telep Program Uszkán című projekt keretében kezdetét vette a kerti munkás OKJ szakmai képzés 29 fő számára.

Farsang

2019. 02. 28.
2019. február 28-án a Közösségfejlesztő nap keretében farsang került megrendezésre. A rendezvény alkalmával a gyermekek számára megrendezésre került farsangon a gyermekek nagy lelkesedéssel mutatták be a többségében szüleik által, saját kezűleg készített jelmezeiket, melyek közül számos darab nagyszerűen sikerült. A rendezvény során minden jelenlévő megvendégelésre került, szendviccsel, sós süteménnyel és üdítővel. A gyermekek számára gyümölccsel, gyümölcslével és egy kis édességgel kedveskedtek a szervezők.

Közösségfejlesztő nap

2019.02.26.
Közösségfejlesztő nap

Takarító képzés vizsga

2019.01.25.
2019. 01. 25-én befejeződött a Telep Program Uszkán című projekt keretében szervezett takarító képzés, melynek eredményeképpen 15 fő tett sikeres vizsgát, és vehette át bizonyítványát. Minden kedves tanulónak gratulálunk az elért eredményhez!

Bábszínház

2019. 01. 23.
2019.01.23-án a Katica Bábszínház – A három kismalac című előadását tekinthették meg az uszkai gyermekek, a Telep Program Uszkán című projekt jóvoltából. Az előadáson több mint 70 fő, vett részt. A rendezvény során a gyermekek meglepetésként banánt, mandarint, csokoládét és gyümölcslét kaptak a program szervezőitől.

Takarító képzés indítása

2018.12.05.
A Telep Program Uszkán című projekt keretében kezdetét vette a takarító képzés 15 fő számára.

Egészségnap

2018.11.14.
A Telep Program Uszkán elnevezésű projekt keretében ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatra nyílt lehetőség a programban résztvevők számára. A rendezvény alkalmával a jelenlévők részt vettek egy fogápolási előadáson, amely során megismerkedhettek a helyes fogápolási módszerekkel, valamint ezek elhanyagolásának következményeivel. A doktornő beszédét követően a résztvevőknek lehetőségük nyílt egy általános egészségügyi vizsgálaton részt venni, amely során vérnyomás, vércukorszint, valamint testsúly és magasságmérésre volt lehetőség. A rendezvény alkalmával minden résztvevőt fogápolási termékekkel ajándékoztak meg.

Egészséges táplálkozás előadás

2018.10.31.
A program egyik fontos célja a gyermekek étkezési szokásainak formálása. Ennek érdekében az egészséges táplálkozással, és az egészséges ételekkel kapcsolatos előadás került megszervezésre részükre, az előadást követően több féle ételt is megkóstolhattak ezen termékek közül.

Nyitórendezvény

2018. 08. 18.
A projekt hivatalos nyitó rendezvénnyel egybekötött I. közösségi rendezvényével nemrégiben kezdetét vette a Telep Program Uszkán című projekt.
A rendezvény kora délután kezdődött Dr. Sértő Radics István Polgármester Úr beszédével, majd Baloghné Bodnár Anita szakmai vezető ismertette a projektet. Ezt követően a helyi Keresztyén Gyülekezet (Uszka Team) és a szintén helyi Nemzetek Világossága zenés –táncos előadását tekinthették meg a polgármesteri hivatal udvarán nagy számban megjelent lakosok. Ezt követően minden megjelent kapott egy ízletes babgulyást, a kisebbek kőfestéssel és focibajnoksággal, valamint ingyenes ugrálóvárazással töltötték a délután hátralévő részét a szikrázó augusztusi napsütésben. A rendezvényt a sztárfellépő V- zoy zárta.